17.12.2021

“Samen met andere vrouwen in gesprek gaan, dat hielp mij om uit het idee te stappen dat ik alleen ben.”

Hanne’s verhaal

Hanne, waarom schreef je je in voor Strong Enough?

Hanne: “Voor mij was de hoofdreden dat ik altijd enorm geniet van de peptalks die jij geeft. Dat raakt dikwijls iets bij mij, zo van “verdomme het is waar en ik denk dat ook”. Ik ben ook heel hard een people pleaser en hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat iedereen pleasen niet haalbaar is. Ik had veel boosheid wanneer mensen mij iets vroegen. Maar mensen zijn vrij om mij iets te vragen, besef ik nu, het is aan mij om “neen” te zeggen. Ik heb nu meer power om dat duidelijker te verwoorden”

Heb je nog andere inzichten verworven?

Hanne: “Dat vind ik een moeilijke, want de verandering gebeurt geleidelijk aan. Zeer subtiel. Een concreet voorbeeld daarvan is dat ik merk dat ik nu sneller en makkelijker tegen mijn partner kan verwoorden waar ik nood aan heb. Daardoor doet mijn partner uit eigen initiatief ook meer.

Op professioneel vlak heb ik onlangs de vraag voor extra werk afgewezen. Er was een noodgeval, maar ik kon de oplossing niet zijn in die situatie, en dat heb ik zo verwoord. Ik was echt trots op mezelf, want ik wist wel dat het probleem zo niet opgelost raakte, maar besefte tegelijkertijd dat dat niet MIJN probleem is. Het schuldgevoel bleef weg. Ik was door zo trots op. Dat is zoiets stom en klein, maar ik denk daar soms aan terug en dan denk ik “Hanne. Je hebt “neen” gezegd. Go You!”

“Er was een noodgeval, maar ik kon de oplossing niet zijn in die situatie, en dat heb ik zo verwoord. Ik was echt trots op mezelf, want ik wist wel dat het probleem zo niet opgelost raakte, maar besefte tegelijkertijd dat dat niet MIJN probleem is. Het schuldgevoel bleef weg.”

Zijn er nog dingen die je verrast hebben?

Hanne: “Ja, dat ik goed wist waar mijn grenzen lagen. Dat ik wist wat mij energie gaf en energie kostte. Ik wist dat beter van mezelf dan dat ik verwacht had. Ik vond dat een aangename verrassing. Door daarmee geconfronteerd te worden op papier gaf mij dat een soort toestemming aan mezelf om die grenzen vast te houden.”

“Het heeft me handvaten gegeven om te zeggen waarom ik iets wil of niet wil. Ik ben aanzienbaar beter geworden in het verwoorden van wat ik wil. Ik kan dat beter benoemen. Dat was heel eye-opening.”

“Ik ben aanzienbaar beter geworden in het verwoorden van wat ik wil. Ik kan dat beter benoemen”

Geweldig! Is er nog iets dat je kwijt wil over het traject?

Hanne: “Ja! Het was keigoed dat het theoretische deel zo beknopt was. Het is makkelijk haalbaar, to the point en waardevol. Mocht dat langdradig geweest zijn, dan had ik het al opgegeven na twee modules. De meerderheid van cursussen die ik aankocht zijn veel te groot en liggen hier onafgewerkt in de vergeethoek. Bij jou is dat niet. Je voelt meteen dat het haalbaar is. Dat gaf mij een ontzettend fijn gevoel.”

Aan wie zou jij deze cursus aanraden?

Hanne: “Ja! Ik zou dat opnemen in het curriculum van de scholen, want iedereen heeft dit nodig. Het is nog een koopje ook! Al die uren coaching en dat kostte mij geen 70 euro per uur! En verder zou ik het aanraden aan iedereen die ‘s avonds nog was aan ‘t plooien is, terwijl de rest van de wereld aan het chillen is, terwijl ze zichzelf constant voorbij loopt.”

 

“De meerderheid van cursussen die ik aankocht zijn veel te groot en liggen hier onafgewerkt in de vergeethoek. Bij jou is dat niet. Je voelt meteen dat het haalbaar is. Dat gaf mij een ontzettend fijn gevoel.”

Wil jij ook “neen” zeggen met minder schuldgevoel?
Kiezen voor wat jij wilt?
Beter verwoorden wat jij voelt?

 

Stap dan nu in het traject van Strong Enough.