Zondagskinderen

1 October 2020

Dit gaat over mijn papa.

Het leven van onze ouders en hun verhalen hebben een impact op ons en bij mij is dat niet anders. Mijn papa was een achterkomertje zoals dat in de volksmond wordt genoemd en toen hij nog luiers droeg, droegen de kinderen van zijn broer ook luiers. Hij was daardoor ook een zondagskind. Verwend in de armen van mama en veel tijd voor kattenkwaad, dat moeder dan liefkozend minimaliseerde. Het lot eiste zijn tol en toen mijn papa amper veertien jaar was overleed zijn mama onverwachts. Niet veel later volgde ook zijn papa. Mijn papa beleefde zijn tienerjaren als weeskind.

Er was officieel niets geregeld, ook al waren zijn ouders succesvolle zelfstandigen en mijn papa ging dan maar inwonen bij zijn broer, die meteen ook zijn voogd werd. Er was niets van stabiliteit tot hij mijn mama leerde kennen. Mijn papa was negentien jaar toen hij haar leerde kennen en zij leefde in gruwelijke omstandigheden. Mijn papa besloot zijn spaarboekje van 100 000 BEF (veel in de 80’s) te gaan cashen zodat ze samen hun eigen leven konden opbouwen. Hij wist niet veel, maar wel dat zij zijn leven was. Samen gingen ze met een wrak van een auto en een valies naar de bank met zijn fysieke spaarboekje dat hij had geërfd. Daar vertelde de bankbediende dat die gaatjes wilden zeggen dat het geld op was. Vroeger werden spaarboekjes geperforeerd bij opname van een saldo. Mijn ouders wisten dat niet. Het geld was weg. Wie dat had geld had ‘gepakt’? Zijn voogd. Ze gingen daar verhaal halen, maar er was geen verhaal. Er was enkel nog alcoholisme en miserie.

Mocht mijn mama u dat verhaal zou vertellen, dan hangt ge niet meer aan elkaar. Dan zoudt ge nu snotteren en de dichtsbijzijnde notaris tegen uw gilet trekken om alles geregeld te krijgen. Het is dat verhaal die mij heeft doen beseffen hoe belangrijk ‘alles regelen’ is en hoeveel pijn ge uw (zondags)kinderen kunt doen, ook al zoudt ge dat nooit gewild hebben. Telkens ik dat verhaal vertelde aan anderen zag ik een lichtje aangaan. Een besef doordringen over hoe belangrijk zo’n dingen zijn. Het is dit verhaal die mij inspireerde om ook dat deel van mijn kennis te delen.

Dit gaat over jou.

Ik weet dat uw partner daar misschien niet graag over praat. Ik weet dat ge sommige zaken er misschien moet uit sleuren, want ik heb dat ook moeten doen. Ik weet dat ge daar als ouder niet aan wilt denken, want het idee alleen al is mentaal te zwaar, want ik heb mezelf daar ook over moeten zetten. Ik heb mezelf daarover gezet omdat ik weet hoe zoiets niet alleen impact heeft op uw kinderen, maar ook op die hun kinderen en die na hen. Ik weet dat, want ik ben daar het ademende voorbeeld van.

Mocht ik voor vandaag één iets kunnen wensen, dan zou het zijn dat je in gesprek gaat over dit onderwerp. Dat je een blok vrijmaakt in je agenda om dat te regelen en als het nodig zou zijn, een spaardoel zet zodat alles zo snel mogelijk officieel kan gemaakt worden. Doe het voor uzelf. Doe het voor uw geliefden. Doe het voor uw zondagskinderen.

Je kan mijn checklist om je te begeleiden bij dat soort gesprekken hier helemaal gratis en voor niets downloaden en in mijn Masterclass ga ik nog wat dieper in op dat thema. Daar kan je hier voor intekenen.

Vrouwencoach Romina

Zeker over geld

Deze webcursus is er om vrouwen financieel krachtiger te maken door een bewustwording te creëren, het definiëren van doelen en het opstellen van een financieel plan.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.